Blog

Cougar en Chinook in static show

Nieuws 19 mei 2012 – De Cougar komt helaas niet naar Texel. Vanwege andere prioriteiten zal de Cougar dit jaar niet of nauwelijks in Nederland te zien zijn op airshows.

De Cougar en de Chinook van het Defensie Helikopter Commando zullen aanwezig zijn op de static show tijdens de LeaseWeb Texel Airshow op 28 juli 2012.

Het Defensie Helikopter Commando heeft AS-532U2 Cougar transporthelikopters voor vervoer van troepen en materieel. Externe ladingen kunnen onder de romp worden vastgehaakt. De Cougars kunnen worden ingezet voor maritieme operaties (vanaf een schip), daartoe kunnen ze worden uitgerust met opblaasbare drijflichamen om in noodgevallen op het water te kunnen drijven. De taken bestaan naast troepenverplaatsing en herbevoorrading ondermeer uit gewondentransport en assistentie bij brandbestrijding.

De zwaarste transporthelikopter van de Koninklijke Luchtmacht, de Boeing CH-47D Chinook, heeft niet alleen zijn nut bewezen bij diverse operaties in het buitenland, maar ook tijdens calamiteiten in Nederland. De Chinook heeft aan de achterkant een grote laaddeur, daardoor is het mogelijk om militairen met bepakking snel te laten in- of uitstappen. Aan de onderkant van het toestel zijn 3 haken gemonteerd voor externe lading, zoals bijvoorbeeld een grote waterzak om branden mee te blussen. De helikopters zijn ondergebracht bij het Defensie Helikopter Commando op Vliegbasis Gilze-Rijen.

De Cougar assisteert o.a. bij brandbestrijding.

De zwaarste transporthelikopter van de Koninklijke Luchtmacht is de Chinook.

  • Facebook
  • Twitter